Coca-Cola će u SAD-u početi koristiti flaše od reciklirane plastike

Želi smanjiti zagađenje

Američki proizvođač gaziranih pića Coca-Cola je najavio da će u SAD-u, svom najvećem tržištu početi koristiti flaše koje su izrađene od potpuno reciklirane plastike.

Aktivisti su u decembru prošle godine Coca-Colu kritikovali kao jednog od najvećih zagađivača okoline plastikom.

Shodno tome, Coca-Cola se obavezala da će do 2030. godine za svaku flašu ili limenku koju proda pomoći prikupiti i reciklirati istu količinu prazne ambalaže sa tržišta te koristiti onu koja sadrži 50 posto recikliranog materijala.

Također, kompanija ulaže napore da se do 2025. godine može reciklirati 100 posto primarne ambalaže koju globalno plasira.

Ovog mjeseca, Coca-Cola će u odabranim državama na sjeveroistoku – Floridi i Kaliforniji, početi s prodajom svog poznatog pića u novim recikliranim flašama među kojima su Coca-Cola, Diet Coke, Coke Zero Sugar i Coca-Cola Flavors od 400 ml, a do proljeća i u Teksasu.

Sa prelaskom na flaše izrađene od potpuno reciklirane plastike, kompanija se želi uključiti u globalnu borbu protiv plastičnog otpada i smanjiti svoj ugljendioksid.

Ovom inicijativom Coca-Cola bi smanjila upotrebu nereciklirane plastike za 20 posto u Sjevernoj Americi u odnosu na 2018. godinu.

“Prihvatili smo ovu jedinstvenu priliku i jasnu odgovornost da pomognemo u globalnoj borbi protiv zagađenja plastikom”, kazala je Alpa Sutaria, potpredsjednica kompanije u Sjevernoj Americi, piše Reuters.

- Advertisement -

Pročitajte i