AccuWeather objavio dugoročnu prognozu: Proljeće će kasniti, očekuje se puno padavina

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za proljeće za cijelu Europu.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica zimske oluje zahvatile su Zapadnu Europu, ali i južni dio kontinenta. Na Balkanu se to očitovalo kao val zahlađenja koji je u naše krajeve donio jutarnje temperature niže od -10 Celzijevih stepeni. Očekuje se da će ova fronta, koja sa sobom nosi oluje, ostati aktivna i početkom proljeća, najavljuju meteorolozi AccuWeathera.

Očekuje se da će oluje putovati preko Francuske, a zatim u Italiju pa sve do Balkana, posebno tokom marta. Meteorolozi AccuWeathera napominju da je ovo neobičan obrazac za proljeće jer se oluje obično u to doba godine premještaju prema sjeveru kontinenta.

“Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali će do maja nanijeti štete jugu kontinenta”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako se u regiji do maja očekuje mnogo padavina.

Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine.

Ovaj olujni obrazac tokom početka proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku. Otapanje velikih količina snijega u planinama te kiše koje se očekuju u proljeće u Portugalu i Španiji mogle bi itekako dobro doći kao priprema za ljeto, kada su na ovo području požari česta pojava, navodi AccuWeather.

Krajem proljeća se, kako kaže Roys, očekuje trend dramatičnog zagrijavanja.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Europe, mnogi se raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

“Proljeće će kasniti”, rekao je Roys.

Zimska hladnoća zadržat će se u martu na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske. Uz hladnoću u martu očekuju se i brojne oluje. Ova kombinacija može dovesti do snijega čak i u dijelovima Škotske, juga Engleske i gorja Francuske i Njemačke.

U drugom dijelu aprila i maja temperature će početi rasti.



Kako će se hladni zrak zadržavati početkom proljeća širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske.

Do druge polovine proljeća trag oluje kroz Europu pomaknut će se prema sjeveru, što će dovesti do veće količine oborina u Skandinaviji.

Krajem proljeća očekuje se dramatični zaokret – mnogo blaže vrijeme, više temperature i visoka razina vlage u zraku. Krajem aprila i u maja očekuje se olujno, ali toplije vrijeme.

Dok se za Zapadnu Europu predviđa hladno proljeće, Istočnu čeka sasvim suprotno – toplo vrijeme. Mogući je poneki prodor hladnijeg zraka, najavljuje AccuWeather.

- Advertisement -

Pročitajte i