Održana konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

PANDEMIJA

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je, povodom aktuelne epidemiološke situacije, održana konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član ovog kriznog štaba Goran Čerkez rekao je da je studija provedena u novembru 2020. pokazala da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada već između 25 i 30 posto – što značajno pomaže situaciju.

– Malo su nas zavarali brojevi o zaraženim osobama koji su bili u padu i vidimo da se sve više osoba ne pridržava uvedenih mjera, zbog čega moraju reagovati nadležni organi – istakao je Čerkez i najavio da će u narednom periodu biti dozvoljene posjete staračkim domovima, te da će kantoni moći donositi restriktivnije mjere, ali ne i različite od onih koje je predložio ovaj krizni štab.

Čerkez je dodao da će u narednih 15 dana biti razmotrena mogućnost da u nastavku fudbalske Premijer lige publika prisustvuje utakmicama.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa naglasio je da je broj novih infekcija, iako u padu, i dalje visok zbog čega je vrlo važno pridržavanje svih mjera za suzbijanje širenja zaraze. Pocrtao je da tzv. “britanski soj” koronavirusa, čije je prisustvo u BiH potvrđeno, ima minimalan utjecaj na učinkovitost dosad razvijenih vakcina.

Šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić istakao je da su u projektu sekvenciranja i retroaktivne analize 23 uzorka prikupljena od juna 2020. do februara 2021. u jednom uzorku otkrili tzv. “britanski soj” koronavirusa.

Naglasio je da je vrlo bitno što u tom uzorku nije bila prisutna najnovija mutacija “na poziciji 484” koja izaziva slabiji učinak trenutno raspoloživih vakcina.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez naveo je da je u drugim zemaljama dokazano da se ovaj soj koronavirusa širi 30 posto brže, što bi moglo utjecati na mjere koje krizni štabovi predlažu.

- Advertisement -

Pročitajte i