Iz Ministarstva zdravstva KS najavljuju intenziviranje reorganizacije zdravstva

Novi ciljevi

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo najavljuju intenziviranje aktivnosti restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova KS, kao i uvođenja zdravstvenog sektora u okvire Federalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ciljevi su jasna podjela rada u organizaciji zdravstva KS, dostupna i kvalitetna zdravstvena usluga građanima, kao i bolji uvjeti rada za uposlenike u ovoj oblasti.

“Iako je Skupština u aprilu 2017. godine donijela Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova KS, s ciljem da se njihova organizacija i djelatnost uskladi sa pomenutim Zakonom, definisane aktivnosti, nažalost, još uvijek nisu realizovane. To je prouzrokovalo negativne posljedice za korisnike zdravstvene zaštite, ali i za zaposlene u zdravstvenim ustanovama. I pored toga što se velika sredstva izdvajaju za zdravstvenu zaštitu, naš zdravstveni sistem je neracionalno organizovan i nisu postignuti zadovoljavajući rezultati u pogledu jasne podjele rada u organizaciji zdravstva”, navode iz Ministarstva.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić je imenovao radnu grupu koja će, na osnovu analize stanja u oblasti zdravstva, predložiti neophodne aktivnosti restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova i, ako bude potrebno, izmjene postojećeg Plana. Prijedlog aktivnosti uputit će se na razmatranje Vladi i Skupštini KS.

- Advertisement -

Pročitajte i