Nastavak uspješne suradnje BiH i Mađarske

Stipendium Hungaricum

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom potpisala Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period od 2020. do 2022., prenosi FENA.

Ceremonija potpisivanja obavljena je putem videolinka.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju nastavljena je uspješna suradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske u području obrazovanja koja je inicirana zaključivanjem Sporazuma o kulturnoj, obrazovnoj i znanstvenoj suradnji, koji je potpisan u Budimpešti 2005. godine.

U okviru novog memoranduma, između ostalog, mađarska strana nudi 50 stipendija godišnje studentima iz Bosne i Hercegovine za puni studij u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku u okviru tri ciklusa studija.

To uključuje najviše 20 stipendija godišnje za dodiplomske studije i poslijediplomske studije (MA/MSc) u području poljoprivrednih i prirodnih nauka i 20 stipendija godišnje za osnovne studije (BA/BSc) i postdiplomske (MA/MSc) u području tehničkih i ekonomskih nauka.

Također, uključuje najviše pet stipendija godišnje za redovne doktorske studije (DIP/DLA) u bilo kojem području, te najviše pet stipendija godišnje za integrirane poslijediplomske studije (OTM) u području medicine.

Bosanskohercegovačka strana nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na bilo kojem univerzitetu u Bosni i Hercegovini na način i pod uvjetima utvrđenim CEEPUS III sporazumom (Centralno europski program razmjene sveučilišnih studija).

Tokom svečane ceremonije potpisivanja, ministrica Gudeljević je sa ministrom Sijartom razmijenila iskustva u vezi sa nabavkom vakcina za COVID-19 i mjerama poduzetim na sprečavanju širenja virusa u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnostima za unapređenije saradnje između dviju država u područjima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova.

Istakla je da je ovo prvi virtuelno potpisani memorandum uime Ministarstva civilnih poslova od početka pandemije, uz nadu da će svi naredni biti organizirani u jednoj od dvije prijateljske države, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Advertisement -

Pročitajte i