Pauza u GV Mostar zbog konsultacija o rotirajućem gradonačelniku

Izbori u Mostaru

Sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj se treba birati mostarski gradonačelnik, počela je stankom koju je zatražio BH blok (SDP BiH, Naša stanka) radi konsultacija vezano za njihov prijedlog da se uvede institut “rotirajućeg gradonačelnika”.

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas bi se trebao obaviti drugi i ako bude potrebno treći krug izbora.

U drugom krugu za pobjedu je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 24 glasa, što, uzimajući u obzir način na koji se glasalo u petak, nije realno očekivati. Novi gradonačelnik bi tako trebao biti izabran u trećem krugu, i to prostom većinom glasova – dakle s njih 18. U slučaju neriješenog rezultata, gradonačelnik će postati mlađi kandidat, a to bi u ovom slučaju bio Mario Kordić.

U prvom krugu Arman Zalihić nije osvojio glasove, Irma Baralija osvojila je dva, Zlatko Guzin 12 i Mario Kordić 14. Dva listića bila su nevažeća. Pet vijećnika prije glasanja napustilo je sjednicu. Riječ je o vijećnicima SDP-a i PMP-a, koji su bili nezadovoljni što je odbijen prijedlog njihovog kandidata Armana Zalihića da se sjednica prekine, a nastavak zakaže za pet dana zbog dodatnih konsultacija.

Nakon prvog kruga, sjednica je na zahtjev vijećnika Koalicije za Mostar Adila Šute prekinuta, a nastavak je dogovoren za danas. U srijedu je inače poništen prvi krug glasanja obavljen u petak zbog preporuke Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je smatrao da je jasnim glasanjem tog dana prekršen Statut Grada o tajnom glasanju.

U srijedu se ponovo glasalo, ali ovog puta tajno. Od tog dana česte su optužbe na relaciji Koalicija za Mostar – SDP i PMP, odnosno na relaciji SDP – NS.

U petak ujutro, prije nastavka konstituirajuće sjednice, sastanak su trebali obaviti predstavnici svih probosanskih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, a cilj je bio postići dogovor kojim bi HDZ BiH nakon 17 godina vladanja Ljube Bešlića, ostao bez gradonačelničke funkcije. Na sastanku su se pojavili samo predstavnici SDA i PMP-a.

U četvrtak navečer je iz Gradske uprave poručeno predstavnici medija da današnju sjednicu neće moći pratiti u press salonu Vijećnice, a kao razlog navedena su navodno davno zakazana vjenčanja. Nakon pisma koje su potpisali brojni mostarski novinari i reakcije Udruženja BH novinari, odlučeno je da se novinari ipak puste pod krov Gradske vijećnice tokom trajanja sjednice.

BHnovosti/AA

- Advertisement -

Pročitajte i