Užas / VIP gost iza leđa Milorada Dodika je ratni zločinac iz Srebrenice

Tik iza Milorada Dodika, na svečanoj bini u Banja Luci, stajao je jedan haški osuđenik. Ratni zločinac Vinko Pandurević bio je među VIP gostima na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske. Nije govorio. No, umjesto njega govore njegova nedjela.

Haški tribunal ga je osudio na 13 godina zatvora. Žalbeno vijeće je pravosnažnu presudu izreklo 30. januara 2015. godine.

“U odnosu na Vinka Pandurevića, Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva u vezi s nizom incidenata, i donijelo više novih osuđujućih presuda. Pandurević je, shodno tome, uz suprotno mišljenje sudije Nianga, osuđen, bilo za pomaganje ili podržavanje, bilo po komandnoj odgovornosti, za više krivičnih dijela ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona putem ubistva ili okrutnog i nečovječnog postupanja kao zločin protiv čovječnosti.

Žalbeno vijeće je, uz suprotno mišljenje sudije Pocara, izreklo nove osuđujuće presude za te zločine. Žalbeno vijeće je takođe ukinulo neke osuđujuće presude koje je Pandureviću izreklo Pretresno vijeće. Odbacujući jedan od Pandurevićevih prigovora koji se odnosio na pomaganje i podržavanje, Žalbeno vijeće je podsjetilo da ‘konkretna usmjerenost’ ne predstavlja element pomaganja i podržavanja prema običajnom međunarodnom pravu”, navedeno je stranici ICTY-a, podsjeća Istraga.

Pandureviću je suđeno u predmetu protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere.

Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni su krivim za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, kršenje zakona ili običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti, putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP). Izrečene su im kazne doživotnog zatvora. Drago Nikolić je za pomaganje i podržavanje genocida osuđen na 35 godina zatvora, dok je Radivoje Miletić proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona, zbog čega je osuđen na 18 godina robije.

Vinko Pandurević je oslobođen optužbi za genocid, ali je osuđen za više krivičnih djela ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona putem ubistva ili okrutnog i nečovječnog postupanja kao zločin protiv čovječnosti.

Vinko Pandurević je 1995. godine bio komandant Zvorničke brigade i imao je čin potpukovnika. Na teritoriji pod kontrolom njegove brigade bilo je nekoliko stratišta na kojima su strijeljani Bošnjaci iz Srebrenice.

- Advertisement -

Pročitajte i