Zbog iznimno hladnog vremena u istočnoj Bosni na snazi narandžasti meteoalarm

Zbog iznimno niskih temperatura na području istočne i jugoistočne Bosne na snazi je narandžasti meteoalarm, a usljed temperatura koje će biti u minusu na području sjeverozapadne, sjeveroistočne, centralne i jugozapadne Bosne, te na području Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na fočanskom i višegradskom području očekuje minimalna temperatura manja od -5, u mrazištima na visoravnima, te u kotlinskim predjelima od -10°C, čak i do -15 stepeni Celzijusa zbog čega je upaljen narandžasti meteoalarm.

Žuti meteoalarm na snazi je na banjalučkom i prijedorskom području gdje je minimalna temperatura oko i manja od -5, u planinama i око -10 stepeni Celzijusa, na sarajevskom području očekuje se minimalna temperatura oko -7, tuzlanskom i livanjskom području oko -6, trebinjskom području od -5 do – 1, a na mostarskom području minimalna temperatura oko -3 stepena Celzijusa.

U Bosni i Hercegovini je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su Bjelašnica -12, Bugojno -8, Ivan-sedlo i Sarajevo -7, Jajce, Livno, Tuzla i Zenica -6, Doboj i Drvar -5, Grude -4, Banja Luka, Bijeljina i Sanski Most -3, Bihać i Gradačac -2, Mostar i Neum 1 stepen Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952Pa, za 9hPa je veći od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -1 i 5, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 0 stepeni Celzijusa.

- Advertisement -

Pročitajte i